Codi de referència
AMFM 3-[pendent]
Títol
Data(es)
- 1888 - 1960 (Agregació)
Nivell de descripció
Fons
Volum i suport
6 ml aprox.
Documentació textual, paper
Nom del productor
Història biogràfica
Eveli Bulbena i Estrany (Barcelona, 1888-1960) fou un escriptor i dibuixant, fill de Ricard Bulbena i Tusell i Maria Lluïsa Estrany, i nebot d’Antoni Bulbena (1854-1946).
Sense descendència, de mentalitat conservadora i profundament religiós, fou membre actiu i president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. En les seves obres treballà la temàtica pessebrista i també va publicar llibres de poemes. És autor, entre altres títols, de l'obra biogràfica <i>Ramón Amadeu, maestro imaginero catalán de los siglos XVIII-XIX. Barcelona 1927</i>.
El fons fotogràfic d'Eveli Bulbena va ingressar a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, avui a l’Arxiu Fotogràfic, que conté una sèrie de fotografies de figures de pessebre de Ramon Amadeu.
D’altra banda, s’interessà també pel tema de la Santíssima Trinitat i la Dansa de la Mort.
<i><small>NOTA: Tant l’Enciclopèdia Catalana com la Viquipèdia atribueixen erròniament la paternitat a Antoni Bulbena Tusell (http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecag/id/49688/rec/6 i http://ca.wikipedia.org/wiki/Eveli_Bulbena_i_Estrany), la medalla MFM 3826 contradiu aquesta dada.</small></i>
Institució arxivística
Origen de l'ingrés o de la transferència
El fons va ingressar a l'Ajuntament de Barcelona, l'any 1988, com a part del llegat del fons de Frederic Marès.
Abast i contingut
Fons bibliogràfic i documental aplegat per Eveli Bulbena Estrany, bàsicament relacionat amb la doctrina de la Santíssima Trinitat, promoguda per les esglésies cristianes i que estableix que Déu és una sola substància que existeix simultàniament en tres persones distintes: el Pare (Déu Pare), el Fill (Déu Fill) i l'Esperit Sant.
D’altra banda, al fons també hi ha documents relacionats amb la Dansa de la Mort, gènere tardomedieval relatiu a la universalitat de la mort, així com alguns documents personals i familiars.
Es tracta d’un fons bibliogràfic i documental pendent d’inventari fruit d’un llegat testamentari ingressat el 1963 que incloïa <i>“Una hornacina con la Virgen [MFM 1212 i 1213] y 4 figuras de pessebre [MFM S-785, MFM S-786, MFM S-787 i MFM S-812], del maestro Amadeo. Un archivo documental y dos vitrinas [MFM 4392] de objetos sobre la Santísima Trinidad. Una colección de grabados y postales de reproducciones artísticas, libros de arte, cuadros [MFM 1657, MFM S-1195, MFM S-1199, MFM S-1201], dibujos y muebles”</i> (<i>Rigistro (sic) de donantes al Museo F. Marés</i> dins la carpeta <i>Donacions i adquisicions</i> de l’Arxiu del Museu).
Tot sembla indicar que cal considerar fruit del mateix llegat una imatge de la Mare de Déu de la Mercè (MFM 3853), algunes fotografies (MFM S-21824, MFM S-22637 i MFM S-23440) i una medalla (MFM 3826) i segurament altres objectes relacionats amb la Trinitat i la Dansa de la Mort.
De la relació d’Eveli Bulbena amb el Museu Frederic Marès o amb el seu fundador no disposem de gaire notícies. En la correspondència de Frederic Marès hi ha dues invitacions enviades per Eveli Bulbena el 1942 i 1949 per a visitar el Pessebre que per Nadal havia muntat al seu pis del carrer València, 280, de Barcelona.
D’altra banda, a l’hora d’estudiar aquest llegat cal tenir present una carta de Romà Bulbena, cosí d’Eveli, adreçada al “director del Museo Marés” el 26 de juny del 1961 on exposava que coneixia el llegat al museu i expressava que <i>“muchos objetos (...) corresponden al património (sic) familiar de los Bulbena, es decir provienen por sucesión de nuestros abuelos paternos comunes (...)”</i> i demana que <i>“en el caso de no tenerles utilidad práctica para su Museo algun objeto de este legado, aún que les pudiera parecer de poco valor, se sirviera comunicármelo antes que arriconarlo, tirarlo o venderlo”</i> (Correspondència Frederic Marès MFM-954 . Desconeixem si hi hagué resposta per part de Frederic Marès, però en tot cas cal assenyalar que el llegat no ingressà al museu fins el 1963.
Valoració, destrucció i programació
Ingressos
Sistema d'organització
S'han identificat les sèries següents:
Condicions d'accés
Exclòs de consulta per tractament documental
Condicions de reproducció
Drets reservats
Idioma del material
- alemany
- anglès
- català
- espanyol
- francès
- italià
- llatí
Escriptura dels documents
- llatí
Nota sobre les llengües i escriptures
Predomina el castellà
Característiques físiques i requeriments tècnics
Instruments de descripció
Existència i localització dels originals
Existència i localització de reproduccions
Unitats de descripció relacionades
Nota de publicació
<i>Exposición. Legados y donativos a los museos de Barcelona 1952-1963. Catálogo</I> Palau de la Virreina: desembre 1963 - gener 1964, Junta de Museos de Barcelona, Barcelona, 1963, pàg. 132.
Identificador(s) altenatiu
Punts d'accés per matèria
Punts d'accés per lloc
Punts d'accés per autoritat
Genre access points
Identificador de la descripció
Identificador de la institució
Regles o convencions
NODAC
Estat d'elaboració
Fi
Nivell de detall
Parcial
Dates de creació revisió eliminació
Idioma(es)
- català
Escriptura(es)
- llatí
Fonts
La mateixa unitat de descripció.